Norrköping

Klockor slog för öde torg


Ljust och sprött. De 48 klockorna i spelet imponerade.Foto: Magnus Andersson

Ding i bollen - alla som missade tidernas dong på lördagen. Svetten lackade om Per Thunarf som utan skjorta spakade Norrköpings magnifika klockspel.

- Puh, som att springa ett sprinterlopp ! Per Thunarf möttes av applåder när han klättrat ner för alla stegen igen. Det var första gången som Klara kyrkas mästare satte sig vid spakarna under Gull-Olle.
- Svårt när klockorna är transponerande. En ton i noterna, en annan på tangenterna och en tredje i örat. För den med exakt gehör är detta en mardröm.
Men klockorna i rådhuset är hela fyra oktaver och det gjorde Linköpings mästare Arne Lindgren djupt avundsjuk.

Populärt i Linköping
På fredagen konserterade han på tre oktaver för publiken utanför Sankt Lars kyrka och programbladen tog slut.
En höjdare, tyckte Gunilla Lindoff som i många år haft sin arbetsplats i rådhuset. Det sömndruckna Norrköping väcktes på lördagen till en konsert som aldrig hörts förut. Några enstaka flanörer hejdade stegen, men på bänkarna satt en andäktig skara - Nordens Klockevänner. Det är en tapper skara som träffas varje år.

Äkta stadskänsla
- Kontinentalt, klockspel hör till gatubilden i en fin stad. Det ökar stadskänslan. Man önskar att fler insåg hur underbart vackert det är, utbrast Mona Lindgren. Hon är visserligen part i målet, då hon fått sin utbildning på Norrköpings 48 klockor.
Men främst är spelet i Västerås vars största klocka väger över två ton. Mästaren där, framlidne tonsättaren Hugo Melin kunde verkligen variera sig. Bellmans fjäril flög över Tyska torget i alla riktningar och schatteringar.
- Han spelade på min prästvigning, mindes Arne Lindgren. Melin var klockevän redan i starten 1962.

Ljust och sprött
Nu tog Per Thunarf från Klara kyrka upp hans mantel och spelade sin svit efter gamla gästrikelåtar.
- Större klockor hemma i Stockholm, sade han. Norrköpings klockspel är däremot förnämligt - ljust och sprött.
En stark sympatisör är Lars Rasmussen som menar att klockorna har blivit bättre och bättre.
- Det är otroligt vad man lyckats med elektronik i Fredikshavn, sade journalisten som fängslas av att klockspelen är stadda i ständig utveckling.
- Man har till och med lyckats stämma klockorna rent, skrattade Allan Bäck, vars favorit är Helgeandskyrkan i Köpenhamn.
Som historiker är han gripen av klockspel sedan 35 år.

Dubbelt upp
Specialisten Ulla Laage från Köpenhamn måste i sista stund lämna återbud, men klockevännerna fick fyra dagar med konserter. Den sista stod Olle Elgenmark för i Matteus kyrka. Alltmedan styrelseledamoten Agneta Elgenmark ilade runt med program på Tyska torget.
Lars Rasmussen fick inte höra sin favorit - Grundtvigpsalmen Kirken är ett gammalt hus - däremot fick Norrköpingsborna lyssna till flera variationer på Vår Gud är oss en väldig borg.
- Ganska ansträngande, medgav Per Thunarf, och tog på sig skjortan igen.


 

Maria Waxegård

Norrköpings Tidningar

2005-08-22


Skjortan åkte på när klockevännerna lyfte kamerorna. Per Thunarf slet i spakarna.