Monas tankar efter

 

Klockkonferensen 2008

 

Glada, förväntansfulla och lite fundersamma kom vi till Malmö en något regnig fredagseftermiddag. Vad skulle vänta oss i fråga om NoK:s framtid? Vi var bara sju medlemmar som hade möjlighet att närvara. Men det märktes snart att allas humör var på topp.

Hasse och Kicki Ivarsson mötte oss som representanter för Malmöklockspelets vänner. Kicki körde oss i sin stora bil till Trefaldighetskyrkans lokaler, där vi skulle ha våra samlingar och där vi välkomnades med kaffe. Vaktmästaren berättade om kyrkan. Hasse, den store entusiasten, berättade för oss om klockspelets tillkomst och dess tystnad genom många år. Nu syns en ljusglimt: en ung organist i Malmö-trakten har påbörjat sin utbildning till klockspelare. Vi önskar dem framgång med att skapa ett Levande Klockspel.

För kvällens två klockspelsarrangemang svarade Ulla Laage och Arne Lindgren. Det var roligt att märka att många kommit för att lyssna trots den knapphändiga annonseringen. Folk i farten stannade upp och undrade vad det här var. Många stannade kvar, flera gick upp i tornet efter konserterna, förundrade och glada över vad de fått höra och se.

Tidig lördagsmorgon samlades vi till årsmöte. Om det kan du läsa på annat ställe. Därefter blev  Landskrona vårt mål. Där väntade Kyrkomusikfestival i Sofia Albertina, som Bengt Sydmark anordnat.

Här fick vi avnjuta tre fina klockspelskonserter, två med Vegar Sandholt från Oslo, gammal bekant för många av oss, och en med Martin Hasselgren, Malmös nye klockspelare. Inte nog med allt detta: Vi fick även gå på lunchkonsert och njuta av blockflöjtsmusik med Jonas Dahlin och cembalomusik med Bengt Sydmark. Kvällskonserten hade titeln Sacral musical – Mia Karlsson och Ulla Olsson. Vilken Heldag med fem konserter!

 Allan tog oss med på en rundvandring och berättade om stadens historia – landets krona - Landskrona. Vi besökte Citadellet, området med kolonistugor och hamnområdet. Sen ska vi inte glömma att Allan är expert inte bara på historia utan på att hitta trevliga matställen med utsökt mat. Ja, det gällde hela konferensen! Trötta kom vi hem, men tidigt skulle vi upp igen på söndagsmorgon. Nu hägrade Danmark.

 Vi deltog i gudstjänsten i Fredriksborgs slott och hade nog gärna vandrat runt i kyrkan bland berömda orglar och i hela slottet, men det var nu klockspelet som var vårt mål. På vägen upp i tornet stannade vi vid det gamla automatiska spelet med dess trumma med 6 alternativa melodier programmerade med stift. Vi fick även se det i funktion.

Klockspelet är nyrenoverat och Ulla Händler berättade om dess historia och renoveringen. Ulla Laage berättade om Gurreklockan, en klocka som hämtats från spelet och förts till Gurre kyrka. Så avslutades konferensen med att Ulla Händler spelade på slottets klockspel.

 

Vad ska man då säga om årets konferens? Den får högsta betyg! Tack till styrelsen och framför allt till Allan som klarar av all planering och alla praktiska bestyr, så att allt går i lås.

Tack för att vi fick tid för samvaro och samtal. Vi hann uppleva så mycket utan att vara pressade av snäva tidsramar.

TACK! TACK! TACK!